stockholm

I Stockholm spelas musikaler på tre-fyra teatrar. Det är på China Teatern, Cirkus, Göta Lejon och Oscarsteatern. 

Biljetter köps lättast via nätet, även om det går att köpa direkt på teatern också. 

Spelas nu i Stockholm


Ännu en film har blivit musikal. Kay Pollaks film från 2004 hade premiär som musikal för en vecka sedan. Detta är berättelsen om den hyllade världsdirigenten, Daniel, som till följd av sjukdom får hoppa av sitt häktiska liv och flyttar hem till sin barndoms by. En by som han och hans mor mer än gärna lämnade en gång i tiden. Knappt har han hunnit flytta in i den gamla skolan förrän han uppvaktas för att bli körledare för byns kör. Något motvilligt tar han på sig detta uppdrag. Motvilligt eftersom han flyttade till byn för att komma bort från musiken och krav. Bara lyssna till tystnaden och ta det lugnt.

Idyllen i byn är skenbar. Som alltid finns det något under ytan. En man som misshandlar sin fru. En fru som inte vågar lämna. En präst som lite för övertygad om sin tro och förträfflighet. Den ständigt pladdrande handlaren. Kvinnan som söker sitt livs kärlek och hittar många män på vägen. En by med många livsöden. Mycket händer. Alla ser. Ingen säger något.

Och mitt i allt detta finns en kyrkokör som är i behov av en ny körledare. En kör med glada amatörer som under Daniel ledning blir riktigt bra. Så bra att de anmäler sig till en internationell körtävling i Wien, vilket visar sig bli ödesdigert för Daniel.Musikalen Så som i himmelen är en välspelad musikal med många bra sånger och musik. Duktig ensemble.

Dekoren är enligt mig lite för tråkig.

Berättelsen är i grunden rätt sorglig. Det är ingen musikal man går på för att bli glad av. Däremot ger musiken otrolig energi.

Jag hoppas verkligen att denna musikal blir inspelad på skiva. Här är många sånger som är värda att spelas utanför teatersalongen. En verklig upplevelse på plats som man vill kunna ta sig med hem.Läs hela recensionen


recensioner av tidigare spelade musikaler i Stockholm

Nackdelen med att inte ha kända låtar i sin musikal eller att det finns en CD att ta med sig, är att musikalen bara blir en underhållning för stunden. Bullets over Broadway förtjänar att man tar den med sig, fastän det är en bra, glad och underhållande musikal. Det fanns stunder då man kiknade av skratt i bänkraderna. Fantastiska skådespelartalanger som bara levererar olika rolltolkningar.


Bullets over Broadway är ren och skär underhållning. Du går dit och får tonvis av underhållning. Det enda som kantrar lite är att första akten blir lite lång. En lite bättre balans mellan första och andra akten hade inte skadat.


Vill man ha en bra underhållande kväll i Stockholm ska man helt klart gå hit. Bra och medryckande musik. Kul dialog. Många skratt. Bra skådespelare. En riktigt helkväll som slutar i att man har mungiporna högre upp när man går än när man kom. Bara kul hela tiden. En bra underhållning med många bra skådespelare.
Läs hela recensionen


En liten detalj drar ner upplevelsen lite. När jag anländer till China Teatern så är det inga känsla av Flashdance i foajén. Ingen musik eller dekor. Däremot, när dörrarna öppnar till salongen så strömmar tonerna från 80-talet emot oss. Kul grej var att de hade gjort olika erbjudande i baren som hade koppling till showen. En ”Gloria” var ett glas vin och en burk mandlar. Kul grej.


Men snacka om den bra show. Verkligen en show att ta med sig hem i hjärtat. Köpte skivan när jag ändå var igång. Detta är en musikal med en skön story. Bra att gå på om man vill gråta en liten skvätt och sen gå glad från teatern. Kul och modernt stuk på helheten. Ensemblen var verkligen ett bra gäng som jobbade hårt för att ge oss en upplevelse. Det kändes att de ville leverera en bra show. Fullt ös hela tiden, dels för att de vill ge det till publiken, dels för att de gillar att göra det de gör.


Flashdance är en riktigt ”feel good”-musikal. En musikal man lämnar med ”Oh what a feeling”.  Överväger om jag ska boka in mig på en gång till.


Läs hela recensionen


Förklädet bjuder helt klart på ett par tummas skön enkel underhållning. Många bra och duktiga artister.


Tyvärr bjuder den inte på något örhänge eller någon musiksnutt att ta med sig hem.  Men lite ovanligt att man går på musikal mer för dialogen och mellansnacket, inte musiken. Det man tar med sig är träningsvärk i skrattmusklerna och ett glatt sinne. Inte illa det  😊


Läs hela recensionen


En fantastiskt bra musikal. För mig var det en känsla av London. Bra scener och fantastiskt bra skådespelare. Det som drar ner betyget lite är dialogen. När de sitter lika bra och naturligt som sångerna är detta en kanonbra upplevelse.


Skulle gärna vilja ta med mig musiken hem. Synd att inte de spelat in en CD för den hade sålt som smör.


En bra upplevelse. Stående ovationer och applåder som aldrig ville sluta. En lyckad premiär för Jersey boys.

Läs hela recensionen 

Filmen från 1980-talet dyker upp som musikal på scen. En kärlekshistoria som bygger på odödlig kärlek. Oväntat svek. Och spöken.

Bankmannen Sam och konstnären Molly flyttar tillsammans i en lägenhet i New York. Allt är perfekt och lyckligt. Men ack den lycka som varar för evigt. Sam råkar bli mördad i vad som verkar vara en olycka. Det visar sig senare att det bara delvis var en olycka. Rånet var ett beställningsjobb men det var inte meningen att utgången skulle bli dödlig.


Sam’s ande fastnar och kommer inte till himmelen. Han har ouppklarade saker att ta hand om. Med hjälp av mediet Oda Mae får Sam kontakt med Molly. Dessutom uppdagas det att bästa vännen Carl ligger bakom rånet som ledde fram till mordet på Sam.


Och när allt klarats upp får Sam frid och kommer till himmelen.


Musikalen Ghost bygger på en rätt tunn story. Tyvärr har man inte lyckats göra den starkare genom musiken. En trevlig och underhållande föreställning som inte berör.


Ett klart lyft för musikalen är när mediet Oda Mae gör entré. Det blir tempo och roligt i en i annat stillsam kärleksberättelse.


En tunn story kan bli bra med bra musik, sånger och framträdande. Tyvärr är så inte fallet med Ghost.


En rolig aspekt som i sig inte har så mycket med själva musikalen är att jag upplevde att medelåldern på publiken inte var så hög som den brukar. Nästan så att man kan kalla den ungdomlig. I alla fall i jämförelse mot den mer högmedelålders publik som brukar förekomma på musikaler.Läs hela recensionen


Första gången svenska folket fick bestifta bekantskapen med Roy och Roger var i mitten av 1980-talet. Två bröder, en mack och många udda men kanske ändå vanliga kunder. Tv-serien blev film. Nu en musikal som spelas på Cirkus i Stockholm.


Det är en märklig känsla, att se något för första gången men ändå kunna allt. Dialogen och sångerna är trogna originalet, det vill säga tv-serien. Men ändå spelar de här och nu. Fastän de sagt och gjort samma sak så många gånger så tillåter dem sig att gå utanför det in repeterade. Men det är inget som stör. De glider iväg på ett sådant sätt att det är först när motspelaren tappar fattningen att man förstår att de tillät sig själva att spåna och spåra ur. Berättelsen om två bröder som har en mack tillsammans. Kommunen vill bygga en väg rakt genom macken. Kunder som kommer. Kunder som går. Men macken består.


Att Galenskaparna & After Shave väljer att inte modernisera Macken till 2010-talet är bra. Macken innebär många minnen från förr. Det finns vissa inslag som är lite av tidsdokument men ändå är relevanta idag. Exempelvis mannen som klagar över bensinpriset, men kan inte tänka sig att inte köra ensam i sin bil de 1,5 km till jobbet.


Även om inte Cirkus var fullsatt denna premiärkväll vågar jag lova att vi som var där lyfte taket med skratt och applåder. Och allt slutade med att vi sjöng allsång med ”Gött å leva”.


Läs hela recensionenVar det en bra musikal? Ja, det är det.


Ångar jag att jag gick dit? Nej, inte alls.


Men hur jag än vänder och vrider på det, så är det inte en musikal som stannar kvar i hjärtat. Den berörde mig inte. Bra och trevlig underhållning. Helt klart värd att se, men för min del så räcker det med att jag sett den en gång. Den väcker inte något begär i kroppen om att vilja se den igen.

Läs hela recensionen


Det är givetvis alltid en utmaning att översätta en musikal från engelska till svenska. Sångerna och alla texter är skrivna utifrån en viss satsmelodi och insikt. Det som är allmänt kunnande i USA är det inte i Sverige. Jag trodde faktiskt inte att man skulle våga sig på att importera denna musikal till Sverige för den är allt för politiskt inkorrekt. Jag kan komma på hur många anledningar till anmälningar som helst, för den lättkränkte. Tur att jag inte är lättkränkt. Däremot blev jag underhållen men bra sång, dans, musik och många skratt under föreställningen.


Linus Wahlgren har förmånen av att ha ett pojkaktigt utseende. Per Andersson har det inte. Det blir lite klurigt att bara acceptera att dessa spelar två jämnåriga killar som ger sig ut i världen för att frälsa den. Jag förstår tanken bakom att Per spelar den roll han gör. Dessutom gör han det otroligt bra, men någon 20-åring är han inte. Tyckte också att det tog längst tid för honom att komma in i rollen. Linus var Äldste Price från första sekund, det var en bra bit in innan Per blev Äldste Cunningham. För mig kändes det länge att det var Per Andersson på scen, inte Äldste Cunningham. De båda gör två väldigt bra rolltolkningar.


Totalt set är ensemblen väldigt duktig. De sjunger och dansar bra. Det är underhållning hela tiden. Skratt och bra sånger. Verkligen en upplevelse.Läs hela recensionen


Det är en bra och underhållande musikal. Den får väl räknas till de moderna klassikerna och spelades helt i enlighet med mallen. Prismässigt var biljetterna lite dyrare än vanligt,men det tycker jag inte det var motiverat. Men den erbjuder bra musik och många bra sånginsatser. Har förståelse för att texterna är skrivna på engelska och får en annan klang och satsmelodi på svenska. Tycker att det brukar ändå duktiga översättare klara. Fick en känsla av att detta var en ny översättning eller så var det för att ensemblen inte riktigt insett att premiären har varit. Nu gäller det att spela för fullt. 


Den är bra och underhållande. Man får det man vill ha. Ibland är det helt OK det också. 
Läs hela recensionen