London

Området West End i London är det perfekta stället att vara på om man gillar musikaler. Här finns många teatrar och utbudet är brett. Vissa musikaler har spelat i många år, andra spelas kortare tider vilket gör att det ständigt finns en anledning att besöka London. 

Jag brukar köpa mina biljetter i förväg över nätet. Fördelen med detta är så klart att det är lättare att hitta en bra plats. Nackdelen är att det inte alltid går att skriva ut biljetten hemma utan att den måste hämtas i förväg på teatern. 

När man köper på teatern eller i de försäljningsställen om finns på Leicester Square är möjligheten mindre att välja var man vill sitta. Första bästa lediga platsen i önskad prisklass erbjuds. 

rekommendationer

Det är svårt att inte rekommendera de båda klassiska musikalerna Les Misérable och The Phantom of the Opera. 


Vill du ha en rolig upplevelse med modernare musik, snabb och rolig dialog rekommenderar jag Everybody's talking about Jamie.


En musikal som ger en fullständig feelgoodkänsla är Mamma Mia. Känd medryckande musik.


Något för barnen? Då rekommenderas Aladdin. En musikal baserad på Disneys film med samma namn. Underhållning för hela familjen. 


spelas nu i london

ALADDIN

Aladdin är den föräldralöse småbanditen i den påhittade staden i öknen. Sultanen i riket har en dotter, Jasmine, som måste finna en prins att gifta sig med för att säkra tronföljden. Givetvis finns det onda krafter, Jafar, som helst ser sig själv på tronen och gör vad de kan för att lyckas. En del i detta är att få tag i lampan med anden i. Men den ende som kan göra det är den oslipade diamanten Aladdin. Men helt så enkelt är det så klart inte. Maktkamp. Lögner. Kärlek. Och en flygande matta är några av ingredienserna i denna musikal som baseras på Disneys film med samma namn.

Aladdin är en trevlig och underhållande musikal, för gammal och ung. En klassisk feel-good-musikal. Man kommer dit, blir road och lämnar teatern med ett leende på läpparna.


Jag har inte sett filmen, men det gör inget. Musikalen känns inte som att den bygger på filmen utan den bär sig själv.


En bra, rolig och underhållande musikal framförd av en duktig ensemble.Läs hela recensionen 

En mycket bra och välspelad musikal. Den har ett bra tempo hela tiden. En rolig snärtig dialog, så det gäller att hänga med.


Hanterar på ett roligt sätt viktiga frågor utan att skämta bort dem.


Jamie spelas som en självupptagen 16-åring. Tar sig artistnamnet Mimi Me efter ett utbrott strax före scendebuten ”This is all about me, me, me -> This is all about Mimi Me”.


En diva som ändå går genom svåra kval och hoppas på sin fars acceptans.


Jag tycker att den som gör absolut den bästa rollen är Jamies mor, Margaret. Otroligt väl spelat den mor som gör allt för att hennes son ska bli glad och lyckas i livet.


Denna musikal ger rysningar i kroppen, tårar i ögonen och skrattkramp i magen.


Inte undra på att alla i publiken studsade upp och gav stående ovationer i slutet.


Läs hela recensionen

Hamilton är musikalen om en av grundarna av USA, Alexander Hamilton. USA:s förste finansminister och ansiktet på 10-dollarsedeln. Berättelsen om hur Hamilton tar sig från hemmet i Karibien, bosätter sig i New York och blir en av George Washingtons närmaste män.

Det är inte bara en berättelse om hans politiska gärning utan vi får ta del av hans privatliv. Inte bara hans liv men fokus ligger där. Det är en berättelse om de första åren av den nya nationens våndor, ve, framgångar, motgångar och det politiska spelet. Dessutom får vi ta del av otrohetsaffärer och sorgen efter sonen som dog i en duellering.


Musiken, sångerna och dansen är speciell i musikalen. Musiken är modernare och tuffare än i en vanlig musikal. Dansen och rörelserna på scen kompenserar upp bristen på rekvisita. Många av sångerna framförs helt eller delvis av hela ensemblen.


Sångerna är ett kapitel för sig. Även dessa är mer moderna, inslag av rap och hiphop. De återger exempelvis regeringsförhandlingar som ett ”battle” mellan två ministrar Adams och Hamilton.


Roligt att se tydligt spelade karaktärer. Kung George III av England var nog den roligaste karaktären, men det kändes som alla gav liv till sina historiska karaktärer om än med en liten tvist.


Huvudkaraktärerna hade fantastiska röster. Tillsammans med ensemblen och musiken levererades många sånger med tryck. Helt klart bättre live än på skivan. Saknar bara den där sången som fastnar i huvudet.


Läs hela recensionen

Les Miserables bygger på Viktor Hugos bok ”Samhällets olycksbarn” och utspelar sig i Frankrike under 1800-talets första årtionden. Den på prov frigivne fången Valjean avviker från frigivningen, skapar ett nytt liv men förföljs ständigt av historien. Polisen Javert dyker ständigt upp på samma sätt som värdshusparet och påminner om Valjeans förflutna. Den ene för att straffa honom, de andra för att utpressa honom. Valjean kämpar hela tiden för att hålla sig borta från dem. Främst hålla historien borta från Cosette, hans adoptivdotter.


När de kommer till Paris håller unga intellektuella på att organisera ett uppror mot makten. Ett uppror som slås ner, men en av de som gör uppror, Marius, och Cosette finner varandra. På deras bröllopsdag berättar Valjean sin historia för dem och går bort.


Det är så klart ingen slump att denna musikal är en av de mest spelade musikaler i världen. Den har också många år på nacken på West End.


Alla gör bra tolkningar av sina roller. Fantastiska röster.


Vet man inte vilken musikal man ska se i London är Les Miserables ett säkert tips. Miljontals besökare kan ju inte ha fel.


Läs hela recensionen

I tjugo år har vi undrat vem som är Sophies far. Tre möjliga fädrar, ett stundande bröllop och en brud som gärna vill att hennes far överlämnar henne vid vigseln.

Musikalen har också blivit film och översatts till flera språk.


Sångerna och musiken bär hela musikalen. Storyn är tunn och dekoren imponerar inte. Ändå lämnar man teatern med ett leende på läpparna och med dans i benen.


Tack för musiken – Thank you for the music – är det enda man kan säga om musikalen Mamma Mia. Musiken är bra. Odödligt bra. Annars hade den inte spelats i 20 år på West End. Och i slutet står vi alla upp, sjunger och dansar med.


Läs hela recensionen

Matilda är en musikal som bygger på en bok av Roald Dahl med samma namn. Boken har jag inte läst, så den har jag inte att jämföra med. Berättelsen om Matilda är en ganska tragisk historia. Matilda föds av en moder som har större intresse av att dansa latinska danser professionellt än att vara moder. Fadern i huset är en bilskojare som vägar inse att Matilda är en flicka, utan kallar henne för pojke genom hela musikalen. Den äldre brodern i familjen säger inte många ord, utan hänger mest framför TV:n om dagarna. Matilda är däremot mer talför. Hon är ett underbarn som vid fem års ålder lärt sig läsa och kan berätta de mest fantastiska berättelser. Hon finner en vän på ortens bibliotek, i bibliotekarien där. Där lär hon också känna en kvinna som sedermera kommer bli lärare i Matildas klass. Inför båda dessa kvinnor håller Matilda uppe fasaden. Låter dem tro att hon är älskad och omtyckt av sina föräldrar, för sina fantastiska kunskaper.


Det lite djupare budskapet som finns i musikalen gör att det inte bara blir en kväll av underhållning. Klart att man blir lite berörd, även om det bara är en berättelse när det handlar om barn som inte älskas eller ses av sina föräldrar. Om ett barn som har en begåvning men blir tillbakahållen och snarare straffad än stimulerad.


Skådespelarna, unga som vuxna, är otroligt duktiga. Underhållning på högsta nivå. Finns ett par nummer som är riktigt fina och vackra i en musikal där det även finns en hel del ondska. Mycket humor också, så man får sig en totalupplevelse när man ser musikalen Matilda.


Läs hela recensionen

Det var en musikal med hög igenkänningsfaktor. Många bra och kända låtar. Högt tempo genom hela föreställningen.


Det var nästan svårt att inte sjunga med. Medryckande och ensemblen var väldigt professionell. Vid några tillfällen bjöds publiken in att bli en del i föreställningen.


I slutet stod vi i alla fall upp och sjöng med. Ett bra sätt att avsluta en bra underhållande musikal med många bra sånger.


Läs hela recensionen

Sällan jag går från en musikal och känner mig helt slut. Men denna gång gjorde jag det. Detta är en musikal som verkligen är en ”käftsmäll” av intryck, bara positivt och medryckande. Bra spelade roller och fantastiska musikaliska framträdanden. Helt otroligt duktiga ungdomar som sjöng och uppträdde. Perfekt underhållning.


Ett visst budskap finns väl ändå i musikalen. Man ska följa sina drömmar och kämpa för dem. Även om Dewey följde sin dröm genom att dra med sig ungdomarna, så visade det sig att även de växte till följd av detta. Han såg dem som individer och lyssnade till dem. Alla fick en roll att spela i bandet.


Jag kan verkligen rekommendera denna musikal. Kan till och med tänka mig att se den igen.


Läs hela recensionen

Detta är en helt klart sevärd och rolig musikal. Man ska ta den för vad den är. Gå inte dit om du lätt blir förbannad på stereotypiska framställningar, att man skojar om ras, religion och livsfarliga sjukdomar och lidande. 


Det är bra underhållning. Många bra låtar. Ingen som direkt fastnar, men de framställs bra med både sång och dans. Du kommer lämna Prince of Wales Theatre med ett leende på läpparna. Kan bara rekommendera den. 


 Läs hela recensionen

Hyllningsmusikalen Thriller är nog mer en enda stor show i Michael Jacksons ära. Inget ont i detta. Många bra låtar hann han producera innan han dog.

Jag förväntar mig alltid någon form av handling, inte bara många bra sång- och dansnummer. Det mest överraskande för egen del var nog ändå de låtar som jag hörde för första gången denna kväll. Trodde jag hade koll och hört kanske inte alla, men i alla fall de flesta.


Thriller live är en trevlig kvällsunderhållning. Väldigt bra musik som framförs av duktiga sångarna.


Fantastiska dansare som för Michael Jacksons arv vidare.


Lite överraskad blev jag att inte det gick att köpa en CD med musiken. Hade känts naturligt.


Thriller är en trevlig musikal. Bra underhållning. Jag vill ändå ha lite mer story för att bli nöjd.Läs hela recensionen

TINA

Tina – the musical heter kort och gott musikalen om Tina Turners liv. En berättelse som börjar i Södern, i USA, i Nutbush City. Berättelsen om en flicka som växer upp i ett splittrat hem. Hennes mamma och äldre syster lämnar kvar henne hos den våldsamme fadern efter att han en kväll misshandlat modern. Anna-Mae, som är hennes riktiga namn, växer upp där och som 16 åring flyttar hon till St Louise för att återförenas med modern och systern. Det är här hon går ut på klubbar, möter Ike Turner som upptäcker hennes begåvning.


Vi tas på en osminkad berättelse om kärlek, misshandlad, framgångar och bakslag. En allt annat än en raketkarriär och framgångssaga. Berättelsen börjar och slutar på ett och samma ställe, stunden före hon ska göra entré inför 100 000 åskådare i Rio de Janeiro.


Musikalen berör mig inte, även om jag blev berörd. Jag tror att det är den bittra verkligheten som berör i kombination med ny kunskap. Att Ike och Tina hade ett stormigt äktenskap och att han misshandlade henne är känt. Visste inte hur svårt hon hade det att komma till toppen. Det blir en märklig blandning av känslor när musikalen är slut. En musikal som visar allt för väl hur verkligheten är, en glädjebägare med smolk i.


Avslutningen är helt perfekt. Man får verkligen känsla av att vara på konsert med Tina Turner och hela salen sjunger och dansar med.


Läs hela recensionen

Jenna är servitris på en klassisk amerikansk diner. Inte bara servitris utan också den som bakar underbara pajer. 21 ordinarie pajer och en del specialare. Recept och kärlek till pajskapandet har hon lärt av sin mamma. Pajer med långa namn men som smakar gudomligt.


Pajer är musikalens genomgående tema. Det finns en paj för alla människor, tidpunkter, känslor och händelser. Till och med så genomgående att vi i publiken kunde köpa en liten paj som tilltugg och det doftar nybakad paj under hela föreställningen.


Waitress är en trevlig och underhållande musikal.


En av de mest genomtänkta musikalupplevelse från det att man kommer till teatern till man går där ifrån med olika detaljer. Personalens kläder, inslag av diner-inredning, pajerna, dofterna – allt bildar en helhet.


Trots helheten så är det något som saknas. Storyn griper inte tag i en. Kanske för att den, tråkigt nog, är allt för allmän. Jakten på en dröm som förvisso blir sann men inte drömlikt sann. En berättelse som får ett slut som är rimligt och vanligt. Ett ”normal end” och inte ett ”happy end”.


Ingen skugga över skådespelarna. De var duktiga. Vissa karaktärer verkligen minnesvärda, men ändå blev det en musikal som inte berör. Den roar men berör inte.


Läs hela recensionen

Wicked är berättelsen om de två häxorna från Trollkarlen från Oz, den elaka häxan från Väst, Elphaba, och den goda häxan Glinda. Fast, vem är egentligen den onda och den goda? Är någon född ond eller är det något man bli är en av de inledande frågorna som ställs. Dessutom får man lite bättre koll på Trollkarlen och hans bakgrund. Hur Fågelskrämman blir till, varför Lejonet är fegt och Plåtmannen förlust av hjärta förklaras också.

Fast, den elaka häxan är ju inte den hemska. Hon hade ett stort hjärta fastän hon var född grön, vilket gjorde att det blev lättare att framställa henne som den hemska.


Svårt för en hyllad musikal i London att inte imponera på mig. Fast, det har funnits tillfällen då jag inte alls imponerats. Än mer speciellt blev det med tanke på att jag inte hade någon aning om vad denna musikal skulle handla om. 


Jag blev verkligen tagen av berättelsen och sångerna. Den har verkligen satt sig och är en riktigt bra musikal. Väl värd att se och jag kan till och med rekommendera att man ser den igen.


Läs hela recensionen

Kanske en av de mest kända sångerna från 1980-talet som sammanfattar arbetslivet är Dolly Partons 9 to 5. En låt som är lika aktuell idag som då. Sången var också filmmusik till filmen med samma namn. Berättelsen om tre kollegor som får nog med sin mansgris till boss, kidnappar honom och gör en hälsosam revolution på jobbet.


Musikalen bygger så klart på filmen, men vissa justeringar är så klart gjorda. Lite modernisering mest med bättre tempo men ändå ett tidsdokument. En inblick hur det kunde se ut på arbetsplatser då, med sexistiska skämt, ojämlika löner och orättvisa befordringar. En berättelse som lockar till många skratt. Kanske mer skatt av igenkänning är åt historien.


Det är en väldigt bra, rolig och underhållande musikal. På underfundiga sätt slås slag för jämställdhet och rimliga arbetsvillkor.

Dolly Partons ande mer än svävar över föreställningen. Hon finns med i videoinslag I början och slutet. Udda men charmigt och kul att vi fick sjunga med i slutet.


Läs hela recensionenrecensioner av tidigare spelade musikaler i london

BAT OUT OF HELL

En klassiskt konflikt och kärleksberättelse i rockigt format skulle kunna vara sammanfattning av musikalen Bat out of Hell. Flickan från den fina familjen förälskar sig i en pojke med tvivelaktig bakgrund. Givetvis motsätter sig fadern detta. Det ryms hemifrån men hon återvänder hem. Kärleken övervinner allt?


Det som är tvisten i denna berättelsen är att killen är inte medlem i vilket ungdomsgäng som helst. Det är ett gäng unga som är förevigt unga. Efter en olycka i stan frös deras ålder. Så killen är 18 år, men det har han varit i ett antal år nu.


Bat out of Hell är minst sagt en rockig musikal. Den ena powerballaden efter den andra. Rök och strålkastare som på vilken rockkonsert som helst. Bra tryck från början till slut.


Någon låt, något nummer kändes lite långt trots allt. Känner mig lite präktig när jag tycker att vissa scenkläder var lite onödigt omotiverat lättklätt.


Det är bra att det även finns rockigare musikaler. Ger en bredd till musikalutbudet och det var helt klart bra tryck och medryckande musik.


Läs hela recensionen

Berättelsen om Billy Elliot utspelar sig i ett gruvsamhälle, där strejken pågår för full. Tidsmässigt är vi i mitten av 1980-talet och Storbritannien genomgår en tuff ekonomisk kris och Margaret Thatcher är landets premiärminister. Billy lever tillsammans med sin äldre bror, sin far och farmor. Som alla killar på orten går han en gång i veckan på boxningsträning. Kanske inte något han gillar mest i världen, men det är i alla fall något att göra. Lektionen efter består bara av tjejer och de dansar balett. En dag råkar Billy bli kvar och blir indragen i balettlektionen. Detta är något han gillar mer och börjar skolka från boxningen för att få dansa balett istället.

Billy visar på tydlig talang och trivs verkligen med att få dansa. Så klart kommer det ut att han inte längre tränar boxning utan balett istället och det blir konflikt i familjen. Skam och vanära att ha en pojke som dansar balett för gruvarbetare och den fackligt engagerade fadern. Konflikter och hårda ord mellan olika karaktärer. Det finns ändå en tro på Billy från Mrs Wilkinson, dansläraren.


Det som gör att jag har svårt för att gilla denna musikal är känslan av ständigt hat och irritation som jag tycker fanns där. Ständigt konflikter. Ingen var glad för något. Ingen verkade älska något. Det var mest hårda ord hela tiden. Vad brinner man för? Vad gillar man? Vem älskar och tror på Billy Elliot, förutom hans döda mamma som dyker upp ibland?


Så, fastän det gjordes bra skådespelarinsatser och Billy Elliot dansade väldigt bra, så räcker inte det för mig.Läs hela recensionen 

CAROLINE, OR CHANGE

Året är 1963 och Kennedy har precis blivit skjuten. Caroline är en 49-årig afroamerikansk ensamstående trebarnsmamma som jobbar som hembiträde åt en vit judisk familj i Louisiana. I familjen hon jobbar för finns en son, Noah, fadern och styvmodern. Caroline är en väldigt bestämd och rätt otrevlig person som mest vill sköta sitt. Hon trivs rätt bra i familjens källare med tvättmaskinen, torktumlaren och sin radio.

Noah har en ovana att lämna växelpengar i sina fickor, vilka Caroline plockar ut och lägger i en kopp. Noahs styvmor retar sig på pojken slarvighet och beslutar att Caroline ska få pengarna hon hittar. Motvilligt går Caroline med på detta. Hon ser det som att hon tar Noahs pengar. Styvmodern står på sig. Hennes förhoppning är att detta ska lära Noah sparsamhet. Det leder snarare till det omvända. Noah lämnar medvetet pengar så att hans pengar kan gå till de som behöver det bättre – Caroline och hennes tre barn.

Omfördelningen funkar bra så länge det bara är några cent och Noah gör det medvetet. En dag glömmer han 20 dollar.

Caroline, or change är en välsjungen musikal. Trots det är det ingen sång eller framträdande som fastnar. Fastän den pågår i 2 1/2 timme känner jag inte att vi kommer någon stans. Inte heller känner jag att jag förstår musikalens titel.

Det finns underhållande delar i musikalen. Ingen riktig hjälte/hjältinna eller handling som berör. Vi tas från början till slut, men inte så mycket mer än det.


Läs hela recensionen

Kärt barn har många namn. Kalle eller Charlie kommer detta handla om. Charlie and the Chocolate factory är musikalen som bygger på Roald Dahls bok med samma namn. En bok som inte bara varit föremål för att göras om till musikal utan även film.


Redo att ta del av jakten på den gyllene biljetten i Charlie and the chocolate factory.

Hela den urfattiga familjen Bucket, föräldrar och mor- och farföräldrar, bor tillsammans i ett skjul i stadens utkant. De kämpar och strävar för att ge Charlie en så bra uppväxt som möjligt. Berättelser och drömmar har de i överflöd. Kärlek i familjen finns också där, men mat och pengar är det ont om. Charlie är en pojke med ytterst livlig fantasi och ett stort hjärta med en sockersöt ödmjukhet.

Detta är den spännande berättelsen om den excentriske Willy Wonka, som gömmer fem gyllene biljetter i omslagspapperet till hans choklad och utlyser en världsomspännande tävling, att finna de gyllene biljetterna. Vinsten är att få besöka den mytomspunna chokladfabriken med Willy Wonka som guide. Charlie, önskar sig inget annat, och hoppas så klart att det kommer finnas en gyllene biljett i den choklad som han får till födelsedagspresent som är några veckor bort.


Duktiga skådespelare generellt och fantastiskt duktiga barnskådespelare.


Tycker också att de klarade av att hantera fantasifullheten som är så mycket ”lättare” att hantera genom trickfilmande och animationer. Kul också att få se oompa-loomporna i verkligheten.


Det var verkligen en bra och trevlig underhållande musikal. Väl värt besöket, för gammal som ung.


Läs hela recensionen

CHESS

Berättelsen från kalla krigets dagar med rivalitet mellan USA och Sovjetunionen, på alla plan.


En kärlekshistoria eller kanske fler. Manipulationer. Maktdemonstrationer. Och schack. Det handlar om schack också. Sen är det lite som i verkligheten, det är inte alltid lyckligt slut och de goda som vinner.


Denna uppsättning av Chess är bra. Positivt att man vågat modernisera scenen. Roligt att man väljer att förstärka rivaliteten mellan USA och Sovjetunionen genom att visa filmklipp och pressklipp från kalla krigets dagar. Viktig påminnelse som samtidigt ger en sammanhangsmarkering.


När det gäller användandet av tv-skärmarna tror jag man tjänat på att använda dem lite mindre. Speciellt när synkronisering inte funkar fullt ut. Det som nog är tänkt som en förhöjare riskerar att bli ett sänke.


Det är en välspelad musikal men utan något som direkt sticker ut. .


Läs hela recensionen

CHICAGO

Musikalen Chicago är berättelsen om mord, korruption, lögner och sensationssökande. Det hela utspelar sig i den våldsamma staden Chicago på 1920-talet.

Musikalens huvudpersoner, Velma Kelly och Roxie Hart, har båda begått mord men har fått stjärnadvokaten Billy Flynn till att försvara dem.

Vi får följa deras kamp. En kamp som nog mest handlar om att få medias uppmärksamhet eftersom de känner sig säkra på att bli frikända. Den enda som inte blir frikänd för mord är den ungerska kvinna som är oskyldig. Kommer de bli frikända och kommer de vara intressanta för media efter det? Kommer de vara kända nog för att vara intressanta för ett liv i rampljuset?


Chicago är en musikal med bra musik och välsjungna sånger. En musikal som på ett roligt sätt levererar samhällskritik. Även om den är förlag till 1920-talets Chicago finns det paralleller till nutid.


Trevlig och underhållande.Läs hela recensionen

DREAMGIRLS

Tre tjejer från Chicago åker till en talangtävling. Vinner inte den men får däremot erbjudande om att vara körtjejer till redan tämligen känd sångare. Efter viss övertalning leder det ändå fram till turné. Efter ett tag är det dags för de tre sångerskorna att ta steget ut i rampljuset och prova en egen karriär. Men med framgångarna kommer tyvärr också slitningar och en del fult spel.

Musikalen Dreamgirls bygger på verkliga händelser. Den behandlar både framgångar och bakslag, vänskap och fulspel på ett bra sätt, i högt tempo med många sånger och dansnummer.


Väldigt bra att de gett ut en CD, för musiken i sin helhet är väl värd att lyssna på flera gånger.


Även om den handlar om motgångar och svek ser man till att musikalen slutar lyckligt. Glad och med en feel-good-känsla lämnar man Savoy Theatre efter en mycket bra och underhållande musikal.
Läs hela recensionen

RUTHLESS

Uttrycket att gå över lik för att få det man vill ha ligger till grund för denna musikal. En skolflickas önskan om att få spela huvudrollen i skolans uppsättning av ”Pippi åker till Tahiti” leder fram till mord. Hon åker i fängelse. Modern, som angav henne, upptäcker att hon egentligen är dottern till en talangfull känd men försvunnen skådespelerska. Modern har levt ett enkelt liv som hemmafru i den typiska förorten i Kalifornien. Helt plötsligt väcks de ärvda generna till liv och hon blir en hyllad musikalartist på Broadway. Men man kommer ingenstans utan att vara beredd att gå över lik, utan hämningslös ambition.

Trevlig och underhållande är väl ett bra sätt att sammanfatta Ruthless. Det är nästan som att de driver medvetet med sig själva.


Storyn är mer åt revyhållet. Skulle göra sig bra som ett sommarlustspel. Bra underhållning och lite motion för skrattmusklerna. Passande underhållning en lördags eftermiddag helt enkelt. Läs hela recensionen

STRICTLY BALLROOM 

Redan vid ankomst försätts man i rätt stämning. I foajén välkomnas man av två, förvisso pappfigurer, av musikalens karaktärer. Perfekt fototillfälle. Vi fortsätts komma i stämning med typisk tävlingsdansmusik i baren och teatersalongen. Man blir sugen på att bjuda upp.. 


En rolig detalj är att dialogen är på australiensiska. Det hela utspelar sig i Australien, så det är kul att det även märks på scen.


En musikal som handlar om dans med många dansnummer i sig. Bra och underhållande dialog. Duktiga skådespelare. Bra, roligt och underhållande. En kul kväll helt enkelt. Lite synd att inte musiken fanns på CD. Det man tar med sig är dock minnet av många duktiga dansare och vackra dansnummer. Inte konstigt att man dansar hemåt i Londonnatten.
 Läs hela recensionen

Musikalen The band är berättelsen om fem tonåringstjejer och ett pojkband. De fem tjejerna är bästa vänner när Take That slår igenom i början av 1990-talet. Vi får ta del av deras tonårsliv och drömmer om framtiden.

En av dem vinner möjligheten att se en konsert i Manchester med dem och tar med sig sina vänner. På väg hem, precis efter de lovat att alltid hålla samman förolyckas en av dem, en annans föräldrar skiljer sig och de splittras. Även Take That splittras.

Men, Take That återförenas och en ny tävling utlyses. Denna gång är konserten i Prag och fastän tjejerna inte träffats på många år återförenas dem och åker iväg. Mycket har hänt på 25 år. Kommer de kunna finna sin väg tillbaka?

En bra trevlig och underhållande musikal. Några ojämnheter. Roligt grepp att basera en musikal på ett bands musik på detta sätt. De är hela tiden närvarande men ändå inte en musikal om dem.

Några sånger hade fått lite nya arrangemang vilka var bra. Hade inte haft något emot att köpa en CD med dessa.

Synd att den bara spelas under en period av sex veckor. Den är väl värd att spelas längre och mer.

En klassisk feel-good musikal.


 Läs hela recensionen

Trots att den var annorlunda, udda spelad, dyster musik och hjärtskärande sånger var det en bra musikal. Under första kvarten av första akten hade jag nästan bestämt mig för att gå i pausen. När det väl blev paus var jag fast i berättelsen. Jag var inte alls sugen då på att gå. Ville veta hur den slutade.


Jag tror inte någon musikal berört mig på detta sätt. Den satte sig, som berättelse, i minnet. Någon sång från musikalen har däremot inte fastnat.


Vill man få en annorlunda upplevelse, då är The Grinning Man rätt musikal att gå på.


Läs hela recensionen

När Mel Brooks är upphovsman förväntas en rejäl workout för skrattmusklerna. Musikalen med samma namn som filmen gör en inte besviken. Samtidigt är det så klart en utmaning att spela en musikal som många sett i förväg. Överraskningar sker inte i handlingen utan snarare i framträdandet.

Detta är som sagt en musikal av klassiskt snitt. Alla tänkbara ingredienser är där. Förutom bra framförda sånger, bra dansare och bra dekor levereras dialogen tydligt.


Handlingen i musikalen följer, vad jag kan minnas, filmens handling bra. Berättelsen om Dr Frankensteins sonson, hjärnforskaren Dr Fredrik Frankenstein, som ärver sin farfars slott i Transylvanien. Slottet där farfadern ägnade sig åt experimentet att återuppväcka de döda. En släkthistoria som Frankenstein junior distansierar sig från, bland annat genom att ivrigt hävda annat uttal på efternamnet. Men, när Dr Frankenstein väl är i sin farfars slott väcks intresset för historian och snart är han igång med experimentet.

En nyligen avliden jätte, en stulen hjärna, ett åskväder och sen är vi igång.

En fartfylld musikal med ordlekar, lite snusk och många bra sång- och dansinsatser. En ny musikal av klassiskt snitt, dessutom otroligt rolig. Men det gäller att lyssna, för mycket av det roliga ligger i orden och hur de används.


Det är en mycket underhållande musikal med mycket duktiga aktörer. Rolig och bra, underhållande skrattfest.


Läs hela recensionen

42nd Street är berättelsen om en ung flicka som kommer till New York för att få följa sin dröm. Få möjligheten att bli en stjärna och hon har naturlig talang för sång och dans.

Hon får en chans att vara med i den nyskrivna musikalen ”Pretty Lady”.


Huvudrollsinnehavaren i denna musikal är en gammal stjärna som nog är begåvad, men också flickvän till den miljonär som är pjäsens huvudsponsor. En kärlekshistoria som känns ensidig eftersom hon har kvar sin gamla kärlek vid sidan om.


Under genrepet inför premiären råkar vår stjärna bryta benet. Regissören tänker ställa in allt, då förslag kommer att nykomlingen ska ta rollen. Så blir det och succén är given.

En klassisk musikal i klassiskt snitt. Timmar av underhållning i en värld utan bekymmer. Till och med när de har problem så löser man det med sång och dans.


Ensemblen gör hela musikalen. Överdrivet många dansare gör musikalen till en höjdare.


Fantastiskt duktiga dansare och givetvis väldigt duktiga sångare. Det går rysningar genom kroppen vid ett par tillfällen.


En musikal man lämnar med ett leende på läpparna, sånger i huvudet och stepp i benen. Vad mer kan man begära?
Läs hela recensionen