Köpenhamn

I Köpenhamn är Det Ny Teater den givna musikalscenen. Under många års tid har de haft som princip att varje ny säsong sätta upp en ny musikal. Det gör att musikalutbudet ständigt skiftar i Köpenhamn, om än bara på en scen. Musikaler har också spelats på Operaen och i Tivolis konsertsal.

BIljetter köps lättas via nätet, antingen via en biljettagent eller på teaterns egen hemsida. 

Spelas nu i köpenhamnBerättelsen om den dansats kaxiga kvinnliga svetsaren har nått Danmark. Den ikoniska filmen från 1980-talets början har nu nått Köpenhamn och spelas på Operaen.


Alex är svetsaren som på sin fritid dansar i en bar. Fast hennes önskan är att komma in på Shipley balettakademi och få dansa på riktigt. Hennes chef, tillika en av arvtagarna till stålfabriken, Nick Hurley förälskar sig i Alex. Däremot faller inte Alex lika lätt för Nick, men efter en kväll på baletten så smälter Alex.


Alex tar lektion och får råd kring hur hon ska kunna utvecklas som klassisk dansös, istället för en bardansös, av tidigare prima ballerina Hannah. En bestämd med kärleksfull dam som ständigt gnabbas med din sjuksköterska Louise. Hannah, vännerna och även Nick pushar Alex att göra slut-audition på Shipley. Något som Alex nästan inte gör, men när hon väl vågar sig dit – Oh, what a feeling!


Trevligt, underhållande och medryckande. Totalt sett en trevlig kväll på Operaen, men jag tror ändå att jag hade önskat lite mer dansnummer. Eller kanske snarare mer dans i numren. Sånginsatserna är bra och jag tycker det var klokt att inte översätta alla sånger i musikalen till danska. Vissa kända låtar gör sig bäst på originalspråket.


I grunden är det både snyggt och fräckt att använda sig av LED-skärmar för att förstärka de olika miljöerna. Synd bara att de används som konsertskärmar, med närbilder på huvudpersonerna.


Stålkopplingen och stålinramningen är snygg. Hade gärna sett att när vi inte är i fabriken, att miljöerna blivit lite mindre stålfabrikskopplade.

Enskilda skådespelare gör så klart bra insatser. Ensemblen i sin helhet är bra. En bra och underhållande musikal helt enkelt.


Läs hela recensionen


recensioner av tidigare spelade musikaler i köpenhamn

Chess är en tung musikal. Musiken är tung, storyn är tung och hela dekoren är mörk och tung. Däremot är det välspelad och under ett par tillfällen gick rysningar genom kroppen. Texterna hade översatts rätt ordagrant från engelskan vilket gjorde att vissa av sångerna kunde jag ”sjunga med i” även om jag hörde dem för första gången. Tråkigt nog fanns det folk i närheten som trodde det var allsångsafton i Tivoli för det nynnades med lite här och var. Dessutom snackades det med grannen lite här och där, prasslades med papper och annat otyg som inte hör hemma i en teatersalong.


När de presterar på topp då är det riktigt bra. Tyvärr finns det dalgångar som är lite för djupa, enligt min smak. Det är en väldigt väl spelad musikal. Det fanns möjlighet att teckna sig för CD:n som kommer ut i april. Kunde dock inte hitta var man skulle göra det. Annars hade jag gärna gjort det. Det fanns många sånger jag gärna hade tagit med hem.
Läs hela recensionen


En förklaring till att Dirty Dancing fått så stor uppmärksamhet i Danmark kan vara att huvudrollsinnehavaren spelades av en världskändis. I alla fall världskändis i Danmark 😉 Det märktes på suckarna från publiken och wowningarna när han visade sin bara bringa. Då flämtade kvinnorna i publiken till.


Personligen tyckte jag att det fanns en scen som blev riktigt osmaklig. Första aktens sista scen är kärleksscenen mellan Johnny och Baby. En kärleksakt som genomförs till publikens taktfasta klappande, i takt  med.. ja.. gissa…


Dirty Dancing är en lång föreställning. Två timmar och drygt 45 minuter inklusive 20 minuters paus. Det är imponerande att man kan hålla på så länge, med tanke på att filmen en timme och 40 minuter lång. Tyvärr så kändes det i slutet av både första och andra akten att slutet gärna fick komma.


Dansarna var absolut bäst, men det motiverande ändå inte att dra ut så långt på själva föreställningen. Avslutningsscenen höll riktigt hög klass. Så, på totalen en trevlig kväll i gott sällskap. Vi hade dessutom ätit och druckit gott tidigare på Operaen. Trevligt, men segt.


Läs hela recensionenDen danska musikalen ”Kærlighed ved første hik” är en nyskriven musikal som baseras på en film och bok med samma namn.


Det är berättelsen om kärleken mellan Viktor och Anja. Två berättelser i en. Det handlar både om när de träffades första gången i gymnasiet och när de finner sin väg tillbaka efter en stunds separation i vuxen ålder.

Berättelserna kör parallellt genom hela musikalen. Ena stunden får vi se den tafatte Viktor försöka få kontakt med den coola tjejen Anja. Nästa stund får vi ta del av brandmannen Viktors ständiga kamp om att få karriärskvinnan Anja att komma hem igen. Viktor lyckas att vinna Anjas hjärta, på lite olika sätt, båda gångerna.


Det är en bra, trevlig och smått underhållande musikal. Kanske lite för lång för första akten kändes seg. Det var nog flera än jag som funderade på om musikalen var slut eller om det skulle komma en akt till efter pausen.

Det som imponerar är ändå hur bra de hanterade de parallella handlingarna. Riktigt snyggt gjort när dagens karaktär och tonåringen möttes i sina tankar, grubblerier och funderingar. Berättelsen var väldigt väl sammanvävd kring detta.


Läs hela recensionenTerkel är en nyskriven dansk musikal som bygger på en för mig okänd film. En berättelse om en dysfunktionell familj och en udda skolklass. Fast, kanske inte så udda, bara karaktärer som överdrivs. Det kan i och för sig ha sin förklaring i att musikalen bygger på en animerad film från 2004.


Det handlar om Terkel och hans skolklass. Ett gäng ungdomar i de tidiga tonåren. Det man förväntar sig av den här typen av ungdomsmusikal eller ungdomsfilm finns med. En bästa kompis, några som är klassens rötägg, den präktige ordningsmannen och den överviktiga tjejen som alla retar. Klassens lärare omkommer och ersätts av en laid back vikarie. Skolans musiklärare finns också med, delvis som historiens berättare, delvis i sin egen roll som lärare.


Förvisso är Terkel musikalens huvudperson men knappast dess hjälte. Han är mest en vanlig oengagerad tonåring som hamnar i en udda knipa. I samband med föräldrarnas bröllopsfest ertappas han av sin gammelmorbror med att stjäla öl till klassens coola killar. Morbrodern är en vildsint gammal våldsam sjöman som slår de coola killarna. När de sedan på måndagen, I skolan, ska ge igen på Terkel väljer han att mobba Dorit, den övervikta tjejen i klassen. Dorit är hemligt förälskad i Terkel och när även han börjar reta henne tar hon steget och tar livet av sig.


Terkel är en underhållande musikal utan några stora minnesvärda sångnummer eller framträdanden. En fundering man så klart kan ha är om man får skämta om allt. När tjejen begår självmord utbryter snarare feststämning än det blir kollektiv sorg på skolan, som ett exempel. Morbid stämning och stundtals blir det lite tramsigt, men det funkar märkligt nog ändå. Många skratt under kvällen men en förutsättning är att man förstår danskan. Annars är det en svår musikal att förstå.Läs hela recensionen

Det är berättelsen om två unga mormoner som blir skickade till Uganda för att missionera. Kulturkrockar uppstår och man kan lugnt konstatera att det Afrika är inte som i Lejonkungen. En lokal krigsherre som terroriserar byn, en verklighet som inte är så enkel som på utbildningen gör att våra huvudrollspersoner utsätts för olika typer av prövningar. Genom att tänja rätt mycket på den heliga skriften lyckas Elder Cunningham fånga lokalbefolkningens intresse och omvända dem till mormoner. Eller vad det nu är för religion som predikas.


Berättelsen är inte någon berättelse som kräver så mycket av dig. Du går dit, blir road, skrattar mycket och går hem. Inget fel i det. Där finns samhällskritik i den, men gjort på ett roande sätt. Du drar igenkännande på smilbanden helt enkelt.


Bra sångröster och bra rolltolkningar. Danskan, som språk, gör sig nog mer lämpad för översättning från engelskan för att få med sig originaltexternas innebörd än svenskan. Jag tycker dialogen och sångerna är närmre föreställningen i Londons naturliga samtal än den var i Stockholm. Vissa delar kändes där lite krystade och onaturliga.


En något annorlunda musikal med tanke på dekoren och regin gällande scenerna gjorde sig gällande. Inget fel i det. Denna uppsättning tog sig friheter och det blev bra. Så, har du lite koll på danska är det helt klart värt att boka en biljett.Läs hela recensionen