göteborg

De två scener som finns i Göteborg för musikaler är GöteborgsOperan och Lorensbergsteatern,

Spelas nu i göteborg

Tidigare i år hade musikalen Ringaren i Notre Dame premiär på Göteborgsoperan. Det är en musikal som bygger på romanen av Victor Hugo och på filmen av Disney. Berättelsen är berättelsen om vad det innebär att våga vara en hjälte.

Det hela utspelar sig på 1500-talet i Paris, i och kring katedralen Notre Dame. Quasimodo är den puckelryggade klockaren i kyrkan. Han hålls inspärrad i klocktornet av sin förmyndare, tillika farbror, ärkediakonen Dom Claude Frollo. När Frollos bror, Quasimodos far, var döende överlämnade han sin son i Frollos förvar för att ta hand om och uppfostra. Frollo hade hela tiden varit motvillig till broderns förhållande och äktenskap med Florika, en romsk kvinna. Därför tog han motvilligt på sig ansvaret för Quasimodo och gav honom en mycket sträng uppväxt.

Quasimodo drömmer om att få se världen utanför sitt klocktorn, utanför katedralen. Under Narrarnas fest smiter han ut. Först blir han glad och hyllad som narrarnas kung, men det förändras snabbt och han blir hånad och bespottad. Den romska dansanta Esmeralda räddar honom. Här utbryter pjäsens kvadratdrama. För Quasimodo, Frollo och en kapten Phoebus blir alla lika betagna i Esmeralda. Tre män med olika förutsättningar kämpar på olika sätt för att vinna Esmeraldas gunst.


Musikalen är väldigt bra och väl spelad. Det är roligt att se hur man utnyttjar helheten vilket också ger en närheten till publiken. När man har en stor scen så ska man använda den, tycker jag. De väljer att skapa en närhet mellan vad som händer på scen och publiken. Det är ju till och med som så att vissa publikplatser finns på scen.

Jag gillar verkligen denna uppsättning. Från början var jag rädd att den skulle vara för sockersöt, med tanke på kopplingen till Disney, men det känns mer som att man kopplat sig till Viktor Hugo. Ska inte säga för mycket med tanke på att jag varken läst Hugos bok eller sett Disneys film.

När jag tänker på det gillar jag att musikalen är djupare än vad man skulle kunna tänka sig från en Disneyfilm. De är öppna med Dom Frollos hat mot zigenare, eftersom det är vad som sägs. Detta ger en otrolig styrka till föreställningen, att man inte är politiskt (nutida) korrekt.

Det vill säga att det är en musikal som berör. Jag var lite orolig innan jag såg musikalen att den bara skulle vara sockersöt. Den hade ett större djup och gav mer än en glad och glättig fredagsunderhållning och det är bra.


Läs hela recensionen